فرقی ندارد قهوهنوش حرفه ای باشید یا نه اما مطمئناً برایتان سوال پیش آمده است که کدام قهوه بدون کافئین است؟ قهوه دی کف (decaf) یا بدون کافئین، نوعی قهوه است که بخش عمدهای از کافئین آن از طریق فرآیندهای مختلفی حذف شده است. اما آیا واقعا این قهوه بدون کافئین است؟در ادامه میخوانیم:
قهوه دی کف (بدون کافئین) چیست؟
قهوه دیکف (Decaf Coffee) قهوه ای است که به قهوه بدون کافئین معروف است اما سوال اصلی اینجاست که آیا این قهوه کاملا بدون کافئین است؟ اجازه دهید به شما اطمینان دهم که هیچ قهوهای 100 درصد بدون کافئین نیست. این به این معنی است که قهوه بدون کافئین هم کاملا فاقد کافئین نیست، بلکه فقط درصد بسیار کمی کافئین دارد.
قهوه یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار جهان است که بسیاری از افراد از نوشیدن آن لذت میبرند. با این حال، برخی به دلایل ترجیحات شخصی یا مسائل بهداشتی نیاز دارند مصرف کافئین خود را کاهش دهند. برای این افراد، قهوه بدون کافئین (دیکف) انتخاب مناسبی است. قهوه دیکف شبیه به قهوه معمولی است، اما کافئین آن تا حد زیادی از بین رفته است.
کافئین چیست؟
به طور کلی، کافئین یک ماده محرک است که در چای، قهوه، شکلات، نوشیدنیهای انرژیزا و برخی محصولات دیگر یافت میشود. این ماده به عنوان یک استیمولانت عمل میکند و بر روی سیستم عصبی اثر میگذارد.
بعضی از علائم حساسیت به کافئین شامل علائم عصبی مانند عصبانیت، اضطراب، اختلال در خواب و ترس، علائم گوارشی مانند سوزش معده، اسهال و ترشح اضافی اسید معده، علائم قلبی مانند تپش قلب، برافروختگی و علائم تنفسی مانند سرفه و سرفه خشک میشود.
علاوه بر حساسیت به کافئین، برخی افراد ممکن است به مواد دیگر موجود در نوشیدنیها و محصولات حاوی کافئین نیز حساسیت داشته باشند. به عنوان مثال، برخی افراد ممکن است به لاکتوز موجود در قهوه یا شکلات، یا به ترکیبات دیگری که در نوشیدنیهای انرژیزا یافت میشود، حساسیت داشته باشند.
در نهایت، در صورتی که به کافئین حساسیت دارید، مهم است که مصرف مقدار کمتری از آن را در نظر بگیرید یا به جای محصولات دارای کافئین، نوشیدنیهای بدون کافئین را انتخاب کنید.
قهوه دیکف چیست و چگونه درست می شود؟
در پاسخ به این سوال که: قهوه بدون کافئین چیست و چگونه تهیه میشود؟ باید بگوییم که این نوع قهوه از دانههایی به دست میآید که تا 97 درصد کافئین آنها حذف شده است. روشهای متعددی برای حذف کافئین از دانههای قهوه وجود دارد که عمدتاً شامل استفاده از آب، حلالهای آلی یا دیاکسید کربن هستند.
در این فرآیند، دانههای قهوه در حلال شسته میشوند تا زمانی که کافئین از آنها خارج شود، سپس حلال تبخیر میشود. کافئین همچنین میتواند با استفاده از دیاکسید کربن یا فیلتر زغال چوب از بین برود. این روش که به فرآیند سوئیس واتر معروف است، نیز برای حذف کافئین استفاده میشود.
کافئین دانههای قهوه قبل از رُست و برشته کردن آنها حذف میشود. ارزش غذایی قهوه بدون کافئین، به جز میزان کافئین، باید تقریباً با قهوه معمولی یکسان باشد. با این حال، بسته به روش حذف کافئین، ممکن است طعم و عطر قهوه کمی ملایمتر شود و رنگ آن تغییر کند. این میتواند قهوه دیکف را برای افرادی که به طعم و بوی تلخ قهوه معمولی حساس هستند، جذابتر کند.
چرا برخی افراد به کافئین حساسیت دارند؟
چرا برخی افراد به کافئین حساسیت دارند؟ب اید گفت: به دلایل مختلف. یکی از دلایل میتواند ارثی یا ژنتیک باشد. برخی افراد به دلیل وجود ژنهای خاص، کافئین را به طور ناعادلانه در بدن خود پردازش میکنند و میتواند به علامتهایی مانند عصبانیت، اضطراب، بی قراری، مشکلات خواب و سردرد منجر شود.
دیگر دلیل میتواند حساسیت ایمنی باشد. برخی افراد حساسیت ایمنی به کافئین دارند که ممکن است باعث واکنشهای التهابی در بدن شوند. این واکنشها میتواند شامل تورم، سردرد شدید، درد عضلانی و مشکلات گوارشی باشد.همچنین، برخی افراد ممکن است دارای مشکلات معدی یا گوارشی باشند که مصرف کافئین میتواند آنها را تحریک کند و علائمی مانند سوزش معده، اسهال یا ترشح اضافی اسید معده را تشدید کند.
هم است بدانید که هر فرد ممکن است به طرز متفاوتی به کافئین واکنش نشان دهد. اگر شما به کافئین حساس هستید، بهتر است مصرف مقدار کمتری از آن یا قهوه دیکف را در نظر بگیرید. این نوع قهوه بهترین راهکار را برای شما میباشد.
فواید قهوه دیکف
قهوه بدون کافئین سرشار از آنتی اکسیدان است و حاوی مواد مغذی است. مقدار آنتی اکسیدان موجود در قهوه دیکف هم تا حدودی شبیه قهوه معمولی است .قهوه بدون کافئین، علاوه بر اینکه شامل مقدار کمتری کافئین است، همچنین برخی فواید بهداشتی دارد.مانند: کاهش خطر بیماریهای قلبی ، کاهش خطر اختلالات خواب ، کاهش خطر اضطراب و محافظت از دندانها به دنبال دارد .در زیر بیشتر از این فواید می خوانیم:
-
کاهش خطر بیماریهای قلبی
مصرف قهوه دیکف میتواند به کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی مرتبط با مصرف زیاد کافئین کمک کند. برخی تحقیقات نشان دادهاند که مصرف مقدار زیادی کافئین ممکن است باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب شود. قهوه بدون کافئین کمترین مقدار کافئین را دارد و میتواند به حفظ سلامت قلب کمک کند.
-
کاهش خطر اختلالات خواب
مصرف زیاد کافئین میتواند باعث اختلال در خواب شود و باعث بیداری و بیقراری در شب شود. قهوه دیکف میتواند بهترین گزینه برای افرادی با مشکلات خواب باشد که میخواهند از لحاظ فیزیولوژیکی آرامش بیشتری در شب داشته باشند.
-
کاهش خطر اضطراب
برخی افراد ممکن است به کافئین حساسیت داشته باشند و مصرف آن باعث افزایش اضطراب شود. قهوه دیکف میتواند گزینهای مناسب برای افرادی با اضطراب باشد که میخواهند از مصرف کافئین خودداری کنند.
-
محافظت از دندانها
مصرف قهوه با کافئین ممکن است باعث تولید اسیدهای زیادی در دهان شود که میتواند به پوسیدگی دندانها منجر شود. قهوه دیکف کمترین مقدار اسید را دارد و میتواند به حفظ سلامت دندانها کمک کند.
علاوه بر آنتی اکسیدانها و موارد ذکر شده ، قهوه دیکف حاوی مقادیر کمی از برخی مواد مغذی نیز میباشد. یک فنجان قهوه بدون کافئین دم کرده میتواند 2.4 درصد از نیاز روزانه توصیه شده منیزیم، 4.8 درصد پتاسیم و 2.5 درصد نیاسین یا ویتامین B3 را تامین کند.
لطفا توجه داشته باشید که هر فرد ممکن است به طرز متفاوتی به مصرف قهوه و کافئین واکنش نشان دهد.و فواید و مضرات آن برای همه یکسان نیست!
قهوه دیکف بهتر است یا قهوه معمولی؟
در پاسخ به این سوال که قهوه بدون کافئین بهتر است یا قهوه معمولی باید خدمت شما بگویم که، انتخاب بین قهوه با کافئین و بدون کافئین وابسته به ترجیحات شخصی و نیازهای فردی است. قهوه بدون کافئین علاوه بر ارائه یک تجربه ملایمتر با طعم و بوی کمتر، برای افرادی که میخواهند کمترین میزان کافئین را مصرف کنند، یا از اثرات زیاد کافئین بر خواب یا اضطراب خود پیشگیری کنند ، میتواند گزینهی مناسبی باشد.
کافئین در قهوه میتواند تاثیرات مثبتی بر روی بیداری و انرژی افراد داشته باشد، اما برای برخی افراد مصرف بیش از حد کافئین ممکن است باعث اضطراب، بیخوابی و عوارض منفی دیگری شود. بنابراین، قهوه دیکف میتواند یک راهکار مفید برای کاهش مصرف کافئین باشد، بهویژه برای افرادی که به دنبال مزایای قهوه بدون اثرات منفی کافئین هستند.
هم چنین برای افرادی که با مشکل اسیدیته قهوه مواجه هستند، استفاده از قهوه دیکف یا بدون کافئین ، میتواند یک گزینه مناسب باشد. این نوع قهوه دارای مقدار کمتری اسیدیته است و ممکن است برای آنها قابل تحملتر باشد.
فروشگاه خرید قهوه باندولینی
اگر شما علاقهمند به نوشیدن قهوه در بعد از ظهر و شب هستید اما نمیخواهید که مصرف کافئین شما خواب را به زودی از سر ببرد، استفاده از قهوه بدون کافئین یک گزینه خوب است. این نوع قهوه همچنین برای کسانی که به دلیل محدودیتهای سلامتی یا سایر دلایل نمیتوانند کافئین مصرف کنند، مناسب است.
آنچه باید درباره قهوه دیکف بدانید!
با پیشرفت فناوری و روشهای جدید در زمینه حذف کافئین از قهوه، محصولات قهوه دیکف بهبود یافتهاند و دیگر به اندازهی گذشته به عنوان یک جایگزین نا امیدکننده محسوب نمیشوند. آنچه باید درباره قهوه دیکف بدانید! این است که : امروزه، قهوه بدون کافئین همچنان طعم و عطر قهوه اصلی را دارد. پیشرفتهای اخیر در فرآیند حذف کافئین از قهوه، قهوه دیکف را به یک انتخاب معقول و مطلوب برای افرادی که به دلایل مختلف از مصرف کافئین خودداری میکنند، تبدیل کرده است.اما موارد دیگری نیز وجود دارد که در ادامه می خوانیم:
-
قهوه بدون کافئین از همان دانه قهوه معمولی درست می شود
قهوه دیکف وقتی تولید میشود، کافئین از دانههای قهوه حذف میشود، اما از همان دانههای قهوه معمولی استفاده میشود. هیچ گیاهی به طور طبیعی قهوه بدون کافئین تولید نمیکند. این نوع قهوه از قهوه معمولی درست میشود که کافئین آن حذف گردیده است. و درست مانند هر قهوه دیگری، هر چه دانه قهوه با کیفیت تر باشد، عطر و طعم قهوه دیکف هم بهتر خواهد شد.
-
قهوه بدون کافئین دارای درصد کمی کافئین است
هیچ فرآیندی نمیتواند کافئین را به طور کامل از قهوه حذف کند. استاندارد معمول برای قهوه کافئین زدایی شده این است که حداقل 90% کافئین از قهوه حذف شود. اما ممکن است با فرآیندهای مختلف حذف کافئین، تا 99% کافئین از قهوه حذف شود، اما این فرآیندها به مدت بیشتری نیاز دارند و ممکن است باعث تغییراتی در عطر و طعم قهوه شوند. این تفاوتها معمولاً به دلیل تأثیرات فیزیکی و شیمیایی فرآیندهای کافئین زدایی بر دانههای قهوه است.پس قهوه صد درصد بدون کافئین وجود ندارد!
-
حتما کافئین زدایی با مواد شیمیایی انجام نمی شود
فرآیند حذف کافئین از دانههای قهوه با استفاده از حلال یکی از روشهای رایج بوده است. در این روش، دانههای قهوه با یک حلال مانند بنزن برخورد میکنند تا کافئین از آنها استخراج شود. اما بنزن به عنوان یک حلال سمی شناخته شده است و استفاده از آن میتواند به بیماری و اثرات جانبی سلامتی منجر شود.
به همین دلیل، روشهای جدید و ایمنتری برای حذف کافئین از دانههای قهوه توسعه داده شده است. یکی از این روشها، استفاده از استخراج کافئین با استفاده از آب داغ و فرآیند اسمز است. در این روش، دانههای قهوه در تماس با آب داغ قرار میگیرند و کافئین از آنها استخراج میشود، سپس آب حاوی کافئین از دانههای قهوه با استفاده از فرآیند اسمز حذف میشود. این روش به طور عمومی به عنوان یک روش ایمنتر و کمهزینهتر در مقایسه با استفاده از حلالهای شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد.
-
در گذشته قهوه بدون کافئین با کاسنی مخلوط می شد
کاسنی یک گیاه است که از ریشههای آن میتوان مایعی با طعم مشابه قهوه به دست آورد. این مایع، به طور طبیعی فاقد کافئین است و در گذشته به عنوان یک جایگزین قهوه دیکف مورد استفاده قرار میگرفت. بسیاری از تولیدکنندگان قهوه بدون کافئین، به جای حذف کافئین از قهوه، از مخلوط کردن قهوه کافئین زدایی شده با کاسنی آسیاب شده استفاده میکنند. این روش به آنها امکان میدهد تا یک محصول با طعم مشابه قهوه، اما بدون کافئین تولید کنند که ممکن است به عنوان یک جایگزین قهوه مناسب مطرح شود. به همین دلیل ممکن است در برخی موارد به جای قهوه بدون کافئین و یا قهوه دیکف به شما دم نوش کاسنی ارائه شود.
-
قهوه بدون کافئین یک اختراع جدید نیست
قهوه بدون کافئین یک اختراع جدید نیست و فرآیند حذف کافئین از دانههای قهوه به صورت تجاری از اوایل قرن بیستم آغاز شد. لودویگ روزلیوس، یک کیمیاگر آلمانی، اولین فردی بود که در اوایل قرن بیستم روشی برای حذف کافئین از دانههای قهوه ابداع کرد.
روزلیوس در حین تحقیقاتش متوجه شد که دانههای قهوه سبز که در آب دریا خیس خورده بودند، کمترین میزان کافئین را دارا هستند. او سپس تلاش کرد تا فرآیند استخراج کافئین را با استفاده از حلالهایی مانند بنزن انجام دهد.
بنابراین، میتوان گفت که اختراع فرآیند حذف کافئین از دانههای قهوه به دوران قبل از پیدایش قهوه بدون کافئین برمیگردد. اما با پیشرفت فناوری، روشهای مختلفی برای حذف کافئین از قهوه توسعه یافته است که امروزه قهوه دیکف به شکل گستردهای تولید و مورد استفاده قرار میگیرد.
-
قهوه بدون کافئین بهتر از چیزی است که فکر می کنید
انتخاب یک قهوه بدون کافئین با کیفیت بسیار مهم است. قهوه دیکف که با استفاده از فرآیند سوئیس واتر کافئین زدایی شده است، یک گزینه عالی است. این فرآیند امن و کمخطرتر از برخی روشهای دیگر حذف کافئین است و به حفظ طعم و عطر اصلی قهوه کمک میکند.
کلام آخر
قهوه دیکف میتواند یک گزینه عالی برای لذت بردن از طعم قهوه بدون نگرانی از اثرات کافئین باشد. میتواند به عنوان یک نوشیدنی آرامشبخش و مطمئن در وقتهایی که به یک دوز کامل قهوه نیاز ندارید، مفید باشد.
به علاوه، قیمت قهوه بدون کافئین ممکن است با قیمت قهوه معمولی تفاوت داشته باشد، اما انتخاب یک محصول با کیفیت معمولاً ارزش هزینه بیشتری را دارد. بنابراین، اطمینان حاصل کنید که قهوه بدون کافئینی که انتخاب میکنید، با کیفیت است و ارزش هزینهای که میپردازید را دارد.
در این مقاله با قهوه بدون کافئین آشنا شدیم و قهوه دیکف را بررسی کردیم. امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید.
محمدرضا آذرمند هستم. نویسنده مقالات، مسئول سئو و مدیر سایت فروشگاه خرید قهوه باندولینی.
افتخار همکاری با مجموعه هایی مثل پارسی هولدینگ، پارسی پودر، پارسی پت و... را دارم.
علاقه مند به دنیای عطر و طعم قهوه و اندکی باریستا 🙂