قهوه عربیکا و روبوستا دو نژاد محبوب و عمده قهوه هستند که در سرارسر دنیا مصرف میشود. این دو نژاد تفاوت هایی در طعم، عطر، میزان کافئین و… دارند که با شناخت ویژگی ها و تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا میتوانید ترکیبی که بیشتر با نیازتان سازگار است را اینتخاب کنید و علاوه بر آن با ویژگی های جالب این دو نژاد آشنا میشوید.
دراین مقاله، ما به تجزیه و تحلیل تفاوت قهوه عربیکا و قهوه روبوستا، دو دانه کشت شده برای مصرف قهوه میپردازیم.
فهرست مطالب
تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا چیست؟
اگر بخواهیم خیلی خلاصه تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا را بیان کنیم: نژاد روبوستا تلخ تر است و غلظت و کافئین بیشتری دارد و معمولا در ترکیب با قهوه روبوستا در میکس های قهوه مصرف میشود ولی قهوه عربیکا با این که قیمت بالاتر و کافئین کمتری دارد اما عطر و طعم بسیار جذاب تر و غنی تری دارد.
قهوه عربیکا در ارتفاعات بالاتری رشد میکند و همین باعث میشود فرایند رسیده دانه قهوه طولانی تر باشد و طعم های اسیدی تر این گیاه راحت تر چشیده شود. قهوه های عربیکا ترش تر هستند و اسیدیته بالاتری دارند.
در عوض قهوه روبوستا؛ طعم تلخ و ساده تری دارد.
قهوه روبوستا گونه ای است که از گیاه Coffea Canephore تهیه می شود. تولید آن حدود 30 ٪ از کل جهان است که در واقع آن را به دومین تنوع محبوب تبدیل می کند.
ویژگی های معمولی قهوه روبوستا طعم قوی و تلخ و در عین حال عمیق است که کافئین بالایی دارد. این ویژگی هایی است که برای آن برای قهوه فوری بسیار مناسب در نظر گرفته می شود، زیرا روبوستا بیشتر برای گرانول های قهوه فوری و پودرها استفاده می شود.
از طرف دیگر نیز، قهوه عربیکا بدون شک بیشترین گونه از دانه تولید شده قهوه تاکنون است. در ابتدا در جنگل های ارتفاعی اتیوپی کشف شد، جایی که طبق چندین افسانه برای تولید نوشیدنی های داغ در قرن دوازدهم کشت و برداشت شد. این گونه از گیاه معروف به Coffea Arabica ناشی می شود و مطمئناً بیشتر از قهوه روبوستا توسط متخصصان قهوه مورد استقبال وعلاقه قرار می گیرد.
تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا، عطر بوی معطر و طعم شیرین ترعربیکا از روبوستا که مطمئناً نقش مهمی در محبوبیت و شناخت این دانه های قهوه دارد. در حالی که محتوای کافئین کمتری دارند، مقدار کمتر کافئین نسبت به روبوستا و طعم شیرین تر باعث داشتن طرفداران بیشتری در سراسر جهان شده است. دانه های عربیکا از نظر تولید و تجارت بیشترین اندازه بازار را دارد و حدود 70 ٪ از بازار را به خود اختصاص می دهد و از نظر کیفیت و قیمت خرید گران تر است.
برای خواندن مقاله رژیم قهوه چیست کلیک کنید.
اگرچه بیش از صد گونه مختلف قهوه وجود دارد، اما این دو به عنوان دو دانه محبوب و مورد استقبال در سراسر جهان در نظر گرفته می شوند.
دانه قهوه عربیکا
دانه قهوه عربیکا با وجود مقادیر کافئین کمتر نسبت به روبوستا، این دانه اغلب از نظر طعم برتر تلقی می شود. عربیکا تمایل به طعم نرم و شیرین تر دارد و دارای نت های عطر و طعم شکلات و شکر است. آنها اغلب نکات مربوط به میوه یا انواع توت ها نیز دارند. از طرف دیگر روبوستا دارای طعم قوی تر، سخت تر و تلخ تر، با سبقت های دانه دار یا لاستیکی است.
براساس اعلام سازمان بین المللی قهوه، بیش از 60 درصد از تولید قهوه جهانی از کشت کنندگان عربیکا تهیه شده است. این نوع دانه که کل داستان قهوه را در اتیوپی شروع کرد و هنوز هم درارتفاعات بالاتر بهترین رشد را دارد. گلهای عربیکا فقط پس از چند سال ظاهر می شوند و میوه های بیضوی را تولید می کنند که در داخل آن دو دانه مسطح معروف به دانه های قهوه است.
یک درختچه عربیکا تا 15 فوت (5 متر) رشد می کند اما معمولاً تا حدود 6 فوت (2 متر) هرس می شود تا از نظر تجاری قابل دوام باشد. عربیکا دو مجموعه کروموزوم دارد، بنابراین قادر به گرده افشانی خود است. این بدان معنی است که به طور کلی به عنوان یک گونه پایدار است زیرا گرده افشانی متقابل دارای احتمال کمتری است.
برای خواندن مقاله بهترین ترکیب قهوه عربیکا و روبوستا کلیک کنید.
طعم قهوه عربیکا
مشخصه اصلی قهوه عربیکا؛ طعم جذاب و پیچیده و کیفیت بالای آن است. طعم قهوه عربیکا تعادلی بین مزه شیرینی و ترشی است که با آن اسیدیته میگویند. و اغلب برعکس روبوستا ملایم است و اغلب با طعم یاد های میوهای و گلی همراه است. این قهوه دارای اسیدیته بالاتر است که تازگی را به قهوه میبخشد. همچنین این نژاد کمی ترش مزه است.
البته هر کدام از گونه ها و خاستگاه(منطقه کشت) این قهوه خودشان طعم و عطر مخصوص خود را دارند.
غلظت قهوه عربیکا سبک تا متوسط است و احساس نرمی و لطافت در دهان ایجاد میکند. ته مزه های طعمی پیچیدهای مانند شکلات، کارامل، و مغزها نیز در آن یافت میشود. برخلاف قهوه روبوستا، تلخی قهوه عربیکا ملایمتر است و با شیرینی و اسیدیته طبیعی آن تعادل دارد. به دلیل تعادل خوب بین شیرینی، اسیدیته و بدنه، و تنوع یادداشتهای طعمی، قهوه عربیکا برای بسیاری از قهوهدوستان جذاب و محبوب است.
همچنین پروفایل های طعمی گوناگونی مثل کاراملی، مرکباتی، میوه ای، آجیلی و… در این نژاد وچود دارد.
گونه های مختلف عربیکا
از دو نوع متداول دانه قهوه عربیکا و تیپیکا اولین تنوع کشف شد. بنابراین عربیکا به عنوان قهوه اصلی جهان جدید در نظر گرفته می شود. همچنین این یک تنوع کم بازده است که به دلیل کیفیت عالی فنجان آن ارزش دارد.
از طرف دیگر، گونه های بوربون از عربیکا اغلب به خاطرعطرهای پیچیده و متعادل خود جایزه می گیرند و بسیاری از جهش ها و زیرگروه های با کیفیت بالا را ایجاد کرده اند. چند جهش طبیعی عربیکا به عنوان Caturra ، San Ramon و Pacas شناخته می شود.
همچنین تعدادی از ارقام بوربون وجود دارد که متناسب با آب و هوا، محیط و ارتفاع منطقه ای تبلیغ شده اند. یکی از این موارد، انواع کوهستانی با ارزش است که فقط در ارتفاعات شکوفا می شود. نمونه های دیگر شامل Mundo Novo و Bourbon زرد است. برای مطالعه تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا ادامه مقاله را مطالعه فرمایید.
مقالات دیگر: فرق قهوه و نسکافه
دانه قهوه روبوستا
متداول ترین انواع قهوه که روبوستا است، برادر کوچکتر خیابانی عربیکا است. علیرغم طعم آن که کمتر تصفیه شده است، Robusta به طور گسترده ای در مخلوط های اسپرسو مورد استفاده قرار می گیرد زیرا کرما بهتر( لایه خامه ای موجود در بالای یک شات اسپرسو) از Arabica تولید می کند. دانه قهوه روبوستا در برابر بیماری مقاوم تر است و بازده بهتری ایجاد می کند. همچنین کافئین بیشتری دارد.
تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا در کافئین و اسیدیته:
تصور می شود که محتوای کافئین تقویت شده روبوستا، همراه با اسیدهای کلروژنیک آن (آنتی اکسیدان های طبیعی که به طور طبیعی رخ می دهد) نتیجه مکانیسم محافظت از خود گیاه در جلوگیری از آفات و بیماری است. در صورت وجود در سطح پایین، اسیدهای کلروژنیک بخش مهمی از مشخصه ی طعم قهوه در نظر گرفته می شوند. با این حال، قهوه روبوستا حاوی مقادیر بالاتری از این اسیدها است و محصولات اکسیداسیون تولید شده توسط این موارد، گاهی اوقات می توانند طعم های ناخواسته را ایجاد کنند، به طور بالقوه کیفیت فنجان را به خطر می اندازند.
پس کافئین و اسیدیته دانه قهوه روبوستا بیشتر از عربیکا است.
طعم قهوه روبوستا
طعم قهوه روبوستا تلخ و قوی است. این تلخی ناشی از میزان بالاتر کافئین در دانههای روبوستا است که تقریباً دو برابر دانههای عربیکا است. کافئین بالاتر نه تنها به تلخی بیشتر منجر میشود بلکه خاصیت ضدعفونیکننده نیز دارد که به مقاومت بیشتر گیاه در برابر آفات کمک میکند. علاوه بر تلخی، قهوه روبوستا اغلب دارای پروفایل های طعمی خاکی و چوبی است که طعمی خاص و متمایز به آن میبخشد.
طعم قهوه روبوستا ساده تر است و اغلب تلخ؛ یعنی پیچیدگی های طعمی جذاب قهوه عربیکا را ندارد.
اسیدیته قهوه روبوستا کمتر از قهوه عربیکا است که باعث میشود طعم آن ساده تر و غلیظ تر به نظر برسد. این اسیدیته کمتر همراه با غلظت بالاتر(که به آن بادی قهوه میگویند)، حسی غلیظ و کرمی در دهان ایجاد میکند که برای بسیاری از افرادی که به دنبال یک فنجان قهوه قوی و پرانرژی هستند، مناسب است. همچنین طعم های آجیل، غلات و شکلات تلخ در قهوه روبوستا به چشم میخورد که کمی به پیچیدگی طعمی آن اضافه میکند.
تفاوت ظاهری قهوه عربیکا و روبوستا
مهمترین تفاوت های طاهری قهوه عربیکا و روبوستا در شکل دانه و اندازه آن هاست. دانه عربیکا بیضی تر و بزرگتر هستند در صورتی که روبوستا گرد تر و کوچک تر است. همچنین خط وسط دانه قهوه عربیکا منحنی ولی خط وسط روبوستا صاف است.
دیگر تفاوت های ظاهری عربیکا و روبوستا عبارتند از رنگ دانه ها و اندازه گیاه است.
1. شکل و اندازه دانهها:
– شکل دانه عربیکا: دانههای قهوه عربیکا معمولاً بیضی شکل و بزرگتر هستند. آنها دارای خط وسط منحنی و شکلی صافتر هستند.
– شکل دانه روبوستا: دانههای قهوه روبوستا گردتر و کوچکتر از دانههای عربیکا هستند. خط وسط دانههای روبوستا صاف و مستقیم است.
2. رنگ دانهها:
– عربیکا: دانههای خام عربیکا معمولاً رنگ سبز-آبی ملایمتری دارند.
– روبوستا: دانههای خام روبوستا رنگ سبز-زردی دارند که به وضوح قابل تمایز است.
3. سایز بوته و برگها:
– عربیکا: بوتههای عربیکا معمولاً ارتفاع بیشتری دارند و برگهای آنها بزرگتر و نازکتر است.
– روبوستا: بوتههای روبوستا کوتاهتر و مقاومتر هستند و برگهای آنها کوچکتر و ضخیمتر است.
4. ویژگیهای فیزیکی دانهها:
– عربیکا: دانههای عربیکا دارای تراکم کمتر و ساختار سلولی پیچیدهتری هستند که باعث میشود در دمای پایینتر برشته شوند.
– روبوستا: دانههای روبوستا متراکمتر و مقاومتر هستند و نیاز به دمای بالاتری برای برشته شدن دارند.
10 فرق قهوه عربیکا و روبوستا
مهمترین فرق قهوه عربیکا و روبوستا در میزان کافئین و طعم آن هاست. قهوه روبوستا تلخ تر است در حالی که قهوه عربیکا اسیدیتر و کمی ترش تر است همچنین میزان کافئین قهوه روبوستا دو برابر عربیکا است. در قهوه عربیکا طعم های جذاب و متفاوت بیشتری وجود دارد.
-
تفاوت طعم قهوه عربیکا و روبوستا
دانه ی قهوه عربیکا از نظر طعم برتر است.قهوه عربیکا تمایل به داشتن طعم نرم و شیرین تر، با تن شکلات یا شکر و اغلب میوه ها یا انواع توت ها است. از طرف دیگر، روبوستا دارای طعم قوی تر، سخت تر و تلخ تر، به شکل دانه دار یا لاستیکی است.
-
شرایط رشد قهوه های عربیکا و روبوستا
تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا شرایطی است که در آن رشد می کنند.دانه قهوه عربیکا در هر نقطه از 600+متر در تاپ های کوهستانی و محیط های گرمسیری رشد می کند. در حالی که قهوه روبوستا در هر نقطه از سطح دریا تا حدود 600 متر رشد می کند. قهوه های روبوستا همچنین میوه ای سخت تر تولید می کنند و بنابراین به اندازه حشرات مزاحم مستعد نیستند. از طرف دیگر قهوه عربیکا شکننده تر است و می تواند در اثر اشکالات آسیب دیده باشد.
-
تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا در میزان کافئین:
به نظر شما کدام حاوی کافئین بیشتری است؟ قهوه عربیکا یا قهوه روبوستا؟ با کمال تعجب اکثر مردم می گویند عربیکا، اما، قهوه روبوستا در واقع محتوای کافئین بالاتری دارد. قهوه روبوستا به طور مکرر در قهوه فوری و به عنوان یک افزودنی ترکیبی استفاده می شود تا به یک قهوه خاص برای مخلوط کردن با قهوه های اضافی کمک کند. در حقیقت، هوه روبوستا حدود 2.7 ٪ محتوای کافئین دارد در حالی که Arabica 1.5 ٪ کافئین دارد.
-
ویژگی های دانه های قهوه عربیکا و روبوستا:
دانه های قهوه عربیکا کمی بزرگتر هستند و در مقایسه با دانه های کوچکتر و گرد قهوه روبوستا شکل بیضوی دارد. تفاوت های ساختاری نیزیکی درگیر از تفاوت قهوه عربیکا و روبوستاایت، بین این دانه ها وجود دارد، که ممکن است توضیح دهد که چرا هر دو دانه قهوه در شرایط یکسان متفاوت هستند.
-
شرایط کشت از دیگر تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا:
یکی از موارد عالی در مورد گیاه قهوه Robusta این است که بسیار مقاوم است. در ارتفاعات کم رشد می کند و در برابر آفات و بیماری مقاوم است. دلیل این امر تا حدودی ناشی از محتوای بالای کافئین در هر لوبیا است. گیاهان قهوه Arabica شکننده هستند و به مواد مغذی زیادی احتیاج دارند. باید در آب و هوای خنک و نیمه گرمسیری با رطوبت زیادی ، خاک متراکم مواد مغذی و تعادل سایه و خورشید در ارتفاع زیاد رشد کرد. به دلیل شکنندگی ، گیاهان قهوه Arabica مستعد ابتلا به آفات ، دمای سرما یا دست زدن به ضعیف هستند.
-
میزان چربی و قند قهوه عربیکا و روبوستا:
قهوه عربیکا تقریباً 60 ٪ چربی بیشتر و تقریباً دو برابر غلظت قند نسبت به قهوه روبوستا دارد. این عامل همچنین احتمالاً تأثیر زیادی در این زمینه دارد که چرا طعم عربیکا را برای نوشیدن ترجیح می دهیم.
-
ارتفاع گیاه عربیکا و روبوستا:
قهوه عربیکا معمولاً در مقایسه با ارتفاع 4.5-6 متری قهوه روبوستا بین 2.5 تا 4.5 متر رشد می کند.
ارتفاع رشد نیز از دیگر تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا می باشد.
-
تفاوت قیمت قهوه عربیکا و روبوستا
تولید روبوستا بسیار ساده تر و ارزان تر است، بنابراین ارزان تر از قهوه عربیکا قابل تهیه است. قهوه عربیکا از قهوه روبوستا گران تر است زیرا برای رشد گیاه قهوه عربیکا به انرژی و منابع بیشتری نیاز دارد.
-
اسیدیته روبوستا و عربیکا:
CGA یک آنتی اکسیدان قابل توجه و یک ماده بازدارنده حشرات است. قهوه روبوستا دارای 7-10 ٪ محتوای CGA است و قهوه عربیکا دارای 5.5-8 ٪ محتوای CGA است.
-
سهم بازار دیگر تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا:
تقریباً 75 ٪ از تولید قهوه جهان عربیکا است، در حالی که 25 ٪ قهوه روبوستا است. آمریکای لاتین بزرگترین تولید کننده قهوه عربیکا در جهان است، در حالی که ویتنام بیشترین مقدار قهوه روبوستا را تولید می کند. علاوه بر این، ادویه عربیکا دارای زمان گل 7 تا 9 ماه است، در حالی که قهوه روبوستا دارای زمان گلدهی 9 تا 11 ماه است.
بنابراین کدام یک را بین این دو انتخاب کنید؟
پاسخ صحیح به این سؤال قدیمی این است که در درجه اول در ترجیحات و سلیقه خود پیدا شود! با این وجود، همانطور که قبلاً به تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا اشاره شد، به نظر می رسد بیشتر علاقه مندان به قهوه به لطف نت های شیرین و نرم تر و رایحه ی مکرر میوه ای و شکلات، در مورد قهوه عربیکا به عنوان معتبرترین مورد موافق هستند. با این وجود، در حالی که مطمئناً قهوه محبوب تر است، دانه از گیاهان روبوستا، در حالی که تلخ تر است، جای خود را در قلب دوستداران قهوه دارند.
اگرچه اتیوپی عربیکا غالباً به عنوان بهترین قهوه های لذیذ در سراسر جهان در نظر گرفته می شود، اما برخی از قهوه های روبوستا ممکن است از نظر کیفیت آنها را رقیب کنند. تصمیم گیری در مورد اینکه کدام یک بدون شک بهترین تنوع از هر دیدگاه است بسیار غیرممکن است. مانند بسیاری از چیزهای دیگر در زندگی، همه چیز سلیقه است و در این حالت، در مواقع مخلوط ها، همانطور که می توانستید به دنبال یک عربیکا لذت بخش و روبوستا باشید!
خلاصه تفاوت قهوه عربیکا و روبوستا
دانه عربیکا:
- در ارتفاعات بالای 800 متر رشد می کند.
- در مکانهایی با ارتفاعات بالاتر رشد میکند.
- طعم متعادل، شیرین تر، نت های طعمی پیچیده تر.
- گرانتر هستند.
- به طور طبیعی دارای کافئین پایین تر است.
دانه قهوه روبوستا:
- بیشتر در قهوه فوری استفاده می شود.
- در ارتفاعات پایین بین 200 متر تا 800 متر رشد می کند.
- در مکانهایی با آب و هوای پایین رشد می کند
- عطر و طعم تلخ تر دارند.
- دو برابر کافئین نسبت به دانه عربیکا دارند.
محمدرضا آذرمند هستم. نویسنده مقالات، مسئول سئو و مدیر سایت فروشگاه خرید قهوه باندولینی.
افتخار همکاری با مجموعه هایی مثل پارسی هولدینگ، پارسی پودر، پارسی پت و... را دارم.
علاقه مند به دنیای عطر و طعم قهوه و اندکی باریستا 🙂
سلام! بهترین ترکیب عربیکا و روبوستا از نظر شما چیه؟
خیلی مفید و کاربردی بود، من هربار برای سفارش قهوه دلخواهم مشکل داشتم
میشه روش های دم آوری مناسب هر کدوم هم بگین